Hamar Katedralskole har et lyst og fint bibliotek.
Foto: fylkesbiblioteket
|
Fakta om biblioteket
Antall Elever: 1330Antall ansatte på skolen: 240
Ansatte på biblioteket:
Liv Bjellastuen – Bibliotekleder
Anne Gorostuen – Spesialbibliotekar
Linda Askehagen – Bibliotekar
Kjersti Brøntveit – Bibliotekar (slutter 1.september 2013)
Utlån per elev 2012: 6,7
Kontakt:
Ringgata 235, 2305 Hamar
http://www.hamar-katedral.vgs.no/Skolesider/Hamar-katedralskole/Om-skolen/Bibliotek
62 54 42 05
kattabiblio@hedmark.org
Bibliotekets blogg:
http://superbibliotekarene.blogspot.no/
Historie
Hamar katedralskole er en av de eldste skolene i Norge. Det finnes ikke vitnesbyrd om skolen på Hamar før i 1333, men tradisjonelt dateres skolen fra 1153. Hamar bispesete ble opprettet 1152/53, og ved alle bispekirker skulle det være et domkapittel, eller kollegium av prester. Det var domkapittelet som fikk ansvaret for utdanning av prester, og derfor ble det opprettet katedralskoler for å ta seg av presteutdanninga. Katedralskoler ble opprettet i Nidaros (Trondheim), Oslo, Bergen og Stavanger, i tillegg til Hamar. Skolen gikk under det latinske navnet Schola cathedralis hamarensis.
En av skattene til Hamar katedralskole er
Hornemansamlingen. Foto: Liv Bjellastuen
|
Dagens Hamar katedralskole har blitt en stor skole med mange forskjellige studietilbud. 1.1.2004 ble Ajer videregående skole slått sammen med Hamar katedralskole, og 1.1.2006 ble Ankerskogen videregående også en del av skolen. Begge disse skolene har lang tradisjon i Hamars skolehistorie. Ajer videregående skole ble grunnlagt i 1938 som Hamar handelsgymnasium. Ankerskogen videregående skole kunne feire sitt 50-års jubileum i 2005.
Hamar katedralskole ble høsten 2008 fysisk samlet i det nye skolesenteret på Ajer. Høsten 2007 startet skolen opp i nytt skoleanlegg, og høsten 2008 ble siste byggetrinn tatt i bruk, og skolen samlet all aktivitet i ett skoleanlegg. Skolen har ca. 1330 elever og 240 ansatte. Den har et areal på 25 000m², og har kostet rundt 600 millioner kroner.
Dagens skole og bibliotektjenesten
Anne, Linda og Kjersti. Foto: Liv Bjellastuen |
- Studiespesialisering
- Medier og kommunikasjon
- Design og håndverk
- Service og samferdsel
- Teknikk og industriell produksjon
- Elektrofag
I tillegg har skolen en grunnskoleopplæring for minoritetsspråklige elever i alderen 16 – 20 år.
Hamar katedralskole bibliotek har lange historiske og kulturelle røtter. Biblioteket forvalter en rikholdig historisk boksamling. En del av denne samlingen er Hornemansamlingen som består av ca. 1430 titler fordelt på ca. 1850 bind og hefter, og som dekker et stort spekter av emner. Om lag 20 av bøkene er trykket mellom 1546 og 1600. Hamar katedralskole har et bibliotek som strekker seg fra «Gutenberg til Gates».
Dagens bibliotek er et moderne bibliotek med flotte lokaler og med en oppdatert mediesamling. Statistikken for 2012 viser en bestand på ca. 33.000 medier. Dette inkluderer bøker (ikke lærebøker), tidsskrifter, DVD’er, lydbøker klassesett m.m.
Biblioteket disponerer ca.821 kvadratmeter, inkludert et magasin og er moderne utstyrt på alle måter. Vi har ca. 150 leseplasser i tilknytning til biblioteket og en stille lesesal.
Vi har høye besøkstall blant elever og lærere, og utlånsstatistikken for 2012 viser et utlån av bibliotekets egne medier på ca. 9000. Hvis vi tar med lærebøkene, kommer utlånet opp i ca. 21 000.
Elevene ble utfordret til å beskrive hva en god bok er for dem.
Foto: Liv Bjellastuen
|
Hamar katedralskole arbeider bevisst for å øke leselysten hos elevene, og biblioteket bidrar med litteraturformidling i klassene. Bibliotekarene er også sparringspartnere når elevene jobber med oppgaver, og vi veileder elevene med å finne gode kilder i egen boksamling og på nettet.
Biblioteket har også tilbud om kurs i kildekritikk. Vi gjennomgår kriterier for hvordan man skal vurdere om en kilde er kvalitetssikker eller ikke, både når det gjelder trykt materiale og nettressurser.
Bibliotekets arrangement
Adventsstund med Kjersti. Foto: Liv Bjellastuen |
Adventsstund: Biblioteket arrangerer i desember adventsstunder i så mange klasser som mulig, og i biblioteket. Kjersti leser julefortellinger, vi tenner lys og serverer pepperkaker.
Juletrær: I desember har vi også et «bokjuletre» hvor elevne skal gjette hvor mange bøker juletreet er satt sammen av. Vi har også et «ønskejuletre» hvor elever og lærere kan henge opp et ønske om en bok eller film. På hvert juletre trekker vi ut noen heldige vinnere.
Krimbøker. Foto: Fylkesbiblioteket |
Verdens bokdag: Vi feirer Verdens bokdag med arrangement med bøker i fokus, og betydningen av å lese, samt fokus på ytringsfrihet.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar