torsdag 7. juni 2018

Rapport fra Brukermøte Bibliofil , Ålesund 24. - 25. april ved Kaia Orskaug Svaan, Grue folkebibliotek


Det er igjen tid for Bibliofil sitt Brukermøte, denne gangen i Ålesund.

Bibliofil jobber med et nytt brukergrensesnitt. Storbybibliotekene (Bergen, Stavanger, Trondheim og Kristiansand) la ut biblioteksystemet sitt på anbud, en anbudsrunde som Bibliofil vant. Noe av det som er veldig fint med Bibliofil er at selv om Storbybibliotekene er pådrivere i utviklingen av Bibliofil og nytt brukergrensesnitt betyr ikke det at de er de eneste som får dra nytte av utviklingen. Alle endringer som skjer kommer alle brukerne av Bibliofil til gode. Vi må ikke kjøpe en ny pakke for å få tilgang til nytt system. Dette var noe av det som var spennende og skummelt med anbudsrunden, vi andre drar jo veldig stor nytte av all utvikling som de store får gjennom. Hva skjer hvis den drivkraften forsvinner? Det slipper vi å forholde oss til, for storbybibliotekene vant anbudsrunden.

Storbybibliotekene er aktive pådrivere i den kreative utviklingen av det nye brukergrensesnittet. De vil ha bedre tjenester for brukerne. Flere og bedre selvbetjente løsninger. Bibliofil har fram til nå jobbet mest med at brukergrensesnittet for brukerne skulle være bedre. Nå skal også de ansettes verktøy utvikles og bli mer brukervennlig. Storbybibliotekene ville også ha et enklere system for skolebibliotekene, et system som enkelt å bruke i skolene. Storbybibliotekene kom med masse krav i anbudsrunden, blant annet flere «brukerhistorier» som skulle besvares. De vil ha Bibliofil inn i fremtidens bibliotek.  

Det nye brukergrensesnittet er webbasert, ikke modulbasert som i dag. Tanken er at grensesnittet i større grad skal følge bibliotekarenes naturlige jobbmønster. I dag må vi hoppe mellom modulene mens vi jobber med en sak. Søkefunksjonen har ny innpakning, men samme motor. Kodene vi kjenner fra TK søk ligger under det nye søket. Gode gamle TK søk og de andre modulene vil leve vider i alle fall en stund etter at det nye systemet er i gang. Mange har nok kodene i TK søk i fingrene, med det nye systemet skal vi ikke lengre trenge å bruke alle disse kodene. Men kan vi da få like gode søk i nytt system. Ja, det er i alle fall det Bibliofil jobber for. Vi som ikke enda har kodene helt i fingrene, vi vil kanskje få enda bedre søk, tenker jeg. Vi er alle vant til å søke i google i dag, der google spør om du mente «Macbeth» da du skrev «Makbeth». Slike smarte søkekriterier jobber bibliofil med å få inn i det nye systemet. Jeg syns det nye brukergrensesnittet ser veldig bra ut, gleder meg til vi får prøve det.

Når vil dette nye brukergrensesnittet komme til oss? Ved utkanten av 2018 skal storbybibliotekene i gang med nytt system. Resten av Bibliofil-bibliotekene kan henge seg på en gang i 2019. Det er i alle fall planen i nå.

Flotte Ålesund ble vår base i to dager. Dag 1 avsluttet vi med en regnvåt og blåeste tur opp til Aksla, et utkikspunt med utsikt over hele Ålesund. 400 trappetrinn opp til Fjellstua, der var det festmiddag.  Neste års brukermøte blir i Stavanger! Takk til arbeidsutvalget, Bibliofil og Ålesund bibliotek for flott møte. Og takk til fylkesbiblioteket for støtte til deltakeravgiften.

 

Ingen kommentarer: