tirsdag 7. oktober 2014

E-bøker i biblioteket, hvordan har det gått? 

Det var med stor spenning e-bøkene ble lansert i Hedmark for snart fire måneder siden. Hvordan ville lånerne ta i mot dette tilbudet? Hvem ville bruke det? Kom appen eBokBib til å virke som den skulle? 


Foto: E-lån Troms

Tre bibliotek deler her sine erfaringer omkring dette med oss.
Først ut er Randi Heggland Strøm fra Tyrielden Eidskog bibliotek. Det er morsomt å se at e-bøkene har slått spesielt godt an blant ungdommene. Og at en som ikke pleide å lese tjukke bøker, nå velger de tjukkeste bøkene i hylla, uten å vite det selv :-)


Lanseringa av e-bøker i Hedmark har vært ivrig fulgt opp av oss ansatte på folke-/skolebiblioteket. Vi har informert, delt ut flygeblad og tatt oss tid til å vise hvordan det virker. I tillegg har alle elever på 8.trinn fått e-boklån demonstrert som en del av informasjonsopplegget om bruk av biblioteket. De unge ser ut til å like tilbudet godt; systemet er lett å forstå og enkelt å bruke. Litt skuffet har noen vært når mange av de titlene de ønsker å låne har vært utlånt. Noe positivt kommer det også ut av dette, for de har blitt flinkere til å reservere. En annen side ved opplevelsen av at bøker er utlånt, er at man får forsterket følelsen av at boka er populær og verdt å lese.  De gleder seg da til det blir deres tur og leser den fortere når de får den, fordi de vet at det er venteliste og at de ikke får fornyet lånet. Dette gjelder ikke bare e-bøkene, men også papir-bøkene. Noen har lest e-bok mens de ventet på papir-bok. Da boka endelig ble tilgjengelig, var de nesten ferdige med e-boka.  Flere foreldre har meldt at lesetempoet har økt som en følge av e-boklesing. En ungdom som aldri leste tjukke bøker, fikk «endret» innstilling og «litterært selvbilde» etter å ha lest over 400 sider e-bok på bare noen dager. At boka i papirutgave ikke var like omfangsrik, var det ingen som sa noe om. Plutselig velger denne ungdommen bare de tjukkeste bøkene i hylla! Det er gøy å se hvordan barn og unge lar seg stimulere av de digitale mulighetene. Flere har også funnet bøker i utvalget på EbokBib og siden spurt etter papirutgaven. Vi ser også samme tendensen hos voksne over 40 år. Muligheten til å oppdage bøker og lese litt om/i dem, er det mange som har gitt gode tilbakemeldinger på. Bildet av biblioteket og hva det kan tilby, er også blitt utvidet med denne satsinga. Folk opplever at biblioteket er modernisert og henger med i tida. Vi er ikke redde for at folk skal slutte å komme til biblioteket pga. e-bøkene. Det har heller blitt skapt en positiv synergieffekt. Folk veksler mellom medier og vil ha begge deler. Flere vil få glede av dette tilbudet hvis også lydbøker blir inkludert. Det er det mange som spør etter. Vi ser fram til fortsettelsen.

Skrevet av Randi Heggland Strøm



Løten folkebibliotek gleder seg til lydbøkene kommer!


Foto: E-lån Troms
Vi var svært spente på interessen for e-bøker blant våre lånere i tiden før vi lanserte e-bøker i Hedmark, og hadde vel en liten mistanke om at dette ikke kom til å bli noen kjempesuksess for våre lånere. De vi hadde snakket med om det var skeptiske til komforten ved å lese på nettbrett, om det ville føles like koselig som en ”ekte” bok, og stemningen var generelt ikke spesielt positiv til akkurat denne nyvinningen. Når det er sagt så var det flere som tok opp temaet selv og var tydelig nysgjerrige på dette med e-bøker, selv om de sa at de nok ikke selv ville falle for det.
Dagen for lansering kom, og til vår glede var det de første ukene en jevn strøm av folk som stakk innom og som tok kontakt på telefon, som ville registrere seg som lånere for å kunne prøve e-bøker. I tillegg var det selvfølgelig flere av våre eksisterende lånere som også var innom for å forhøre seg om hvordan de kunne starte opp med å lese e-bøker, og det viste seg etter hvert at noen av dem falt pladask for e-bøkene på tross av at de på forhånd antok at de ALDRI kom til å like å lese på nettbrett like godt som i en papirbok.
Vi ser at utlånet vårt denne første måneden var dobbelt så høyt som det har vært de senere månedene, men det har stabilisert seg på et helt greit tall, og vi håper at det sakte men sikkert vil øke i tiden framover. Vi ser også veldig fram til å få lydbøker på eBokBib – DA vil nok utlånet øke betraktelig, for en annen løsning enn lydbøker på CD er veldig etterspurt.
Alt i alt er vi på Løten folkebibliotek veldig fornøyde med å kunne tilby lånerne våre e-bøker. Vi har fått mange nye lånere som et resultat av utvidelsen av tilbudet, vi har fått tilbakemeldinger fra lånere som i utgangspunktet var skeptiske til e-bøker om at de har tatt det i bruk og er storfornøyde, og vi ser at den største utfordringen vår akkurat nå i forhold til e-bøkene ligger hos oss selv. Vi må være flinke til å profilere tilbudet, minne lånerne om muligheten til å låne e-bøker, og fortsette å bruke det selv for å ha det langt framme i bevisstheten.

Skrevet av Tea Kristin Granhaug


Alvdal bibliotek er også fornøyd, til tross for at det ikke ble Justin Bieber tilstander på lanseringsdagen.


Foto: E-lån Troms
2. juni ble e-bøker lansert i Hedmark, og Alvdal bibliotek er med på leken. Reklamemateriell var mottatt, app testet og oppslag i den superlokale nettavisen Alvdal midt i Væla hadde vi også fått http://www.alvdalmiv.no/Kultur/2014-05-28-09-58-51.html . vi hadde vel ikke akkurat sett for oss Justin Bieber tilstander… Og det ble det heller ikke, men vi har da hatt noen forespørsler og lånerne (meg inkludert) er fornøyd med appen. Enkelt å registrere seg, og enkel å bruke. I skrivende stund har vi hatt 93 utlån, et tall vi selvsagt skulle ønske var høyere, men vi føler vi har gjort det vi kan med reklamemateriell her og der, muntlig informasjon og oppslag i lokalavisa.

Kort og godt: Det fungerer bra! Nå venter vi bare på lydbøker :)

Skrevet av Torstein Aasbrenn






Ingen kommentarer: