fredag 31. oktober 2014

Fylkesbiblioteket blogger: Om å legge ned de gode ideene



Den 28. oktober dro Elise, Elin og jeg oppover til Tiur'n kro i Stor-Elvdal. Vi dro for å pakke ned Transportarbeiderbiblioteket. Det er et prosjekt som startet opp i 2009 og som ble avsluttet i 2010. Prosjektet var støttet av Nasjonalbiblioteket og Norsk Transportarbeiderforbund.

I sluttrapporten som skrev vi dette om prosjektet:


For en stund tilbake havnet jeg i en liten diskusjon om de mislykka prosjektene. Thomas Brevik, barne- og bokbåtbibliotekar ved Lindås bibliotek sa noe jeg også synes er viktig; vi må snakke høyt om og dele erfaringene om de mislykka prosjektene våre også. Han sier:
"Det er vanskelig å få anerkjennelse for at mislykka prosjekt er viktige læringsprosesser og dermed også verdifulle." 
Det er jeg enig i. Men dette innlegget blir like mye om det gode prosjektet og den gode ideen, som ikke klarte seg. Årsakene til det er flere. I fylkesbibliotekets oppsummering av prosjektet har vi prøvd å sette ord på akkurat dette:



Vi, som fylkesbibliotek, klarte ikke å gjøre jobben vår i forhold til avtaler og oppfølging. Og helt ærlig, så snakket vi ikke sånn kjempehøyt om det andre steder enn i rapporten. Prosjektet hadde heller ingen løsning for drift etter at prosjektperioden var over. Men ideen og prosjektet var godt, for sjåførene brukte lydbøkene. Så ble biblioteket stående på Tiur'n - uten at noen utvikla, vedlikeholdt eller så etter samling og ordning. Vi var innom på vei forbi og så til at biblioteket fortsatt sto der, men bruken har sunket og da vi var og pakket ned lydbøkene, hadde det vært en person innom det siste året.

Så hva lærte vi?

  • Vi lærte noe om hvordan vi organiserer prosjekter, uten at det betyr at vi kan og klarer alt nå heller. Så kanskje lærte vi også at det er forsøket verdt å prøve ut de gode ideene, selv om vi ikke er eksperter på hvordan? For fylkesbiblioteket i Hedmark har det vært og er like spennende og skummelt hver gang vi skal i gang med et nytt prosjekt. Men vi vet også at om vi bruker hverandre og samarbeider tett med prosjektpartnerne, så kommer vi til å få til noe og lære masse!
  • De gode ideene vil ikke nødvendigvis være like gode om noen år. Det skal ikke stoppe oss fra å prøve. For dette prosjektet sin del, er tida og teknologien  iferd med å nå oss igjen - heldigvis! For i disse dager prøves lydbøker ut i eBokbib [Cecilie Weinholdt , ved Fylkesbiblioteket i Akershus lurer på om det er vi som tester her i Hedmark. Det er det ikke altså. Bibliotek-systemer sier i epost 22.9. at: "Vi har nå fått noen lydbøker til test fra Biblioteksentralen."] som er løsningen for å låne e-bøker i Hedmark. Og når det er klart for salg av lydbøker, som kan lånes gjennom eBokbib til bibliotekene - da kan du låne på telefonen eller nettbrettet ditt.
  • En god ide kan like gjerne leve videre i andre former. Viktigheten av et arbeidsplassbibliotek er etter min mening fortsatt tilstede. Derfor er en annen viktig lærdom at vi ikke glemmer de gode ideene. Når den kan oppstå i annen form, er det en mulighet til å markedsføre løsningen for blant annet transportarbeidere! Og kanskje har vi noen ideer til nye prosjekt? Vi er gjerne med på Thomas sitt innspill her også: "Det burde settes av en egen pott i prosjektmidlene til garantert mislykka prosjekt/ville og gale prosjekt, som kan gi oss verdifull innsikt og uante perspektiv." 
Karianne


Ingen kommentarer: