tirsdag 24. mars 2015

Selvbetjent bibliotek

Forfatter: Tea Syverstuen, bibliotekar ved Hamar bibliotek

Foto: Hamar kommune
Nå er det snart et år siden vi åpnet selvbetjent bibliotek på Hamar bibliotek avd. Vang. Det har blitt tatt godt imot av våre lånere, og vi har registrert innlogginger fra litt over seks om morgenen til nærmere ti om kvelden.

Det har selvfølgelig vært blandede reaksjoner. Noen sier de ikke tørr å logge seg inn alene, mens mange synes det er flott at de kan komme når de vil, og at det er så enkelt å ordne lån selv på automaten.

Å formidle materialet har vært og er en utfordring når vi bare har betjent åpningstid tre timer om dagen. Men vi gjør så godt vi kan, med det vi har.

Vi ser jo selvfølgelig at det står mer bøker inne på hylla nå, enn før. Men det er bare naturlig, når åpningstiden blir så drastisk kuttet.

I barneavdelingen stiller vi ut bøker på hyllene, både på toppen og inni hyllene. I tillegg har vi fire bord, som vi setter fram temautstillinger eller nye bøker på, og fyller på når vi ser det mangler noe. Det plukkes en del fra både hyller og utstillinger.

I voksenavdelingen har vi tre stativer og for øyeblikket tre bord, som står på forskjellige steder i lokalet. Når du kommer inn døra står det et langbord på venstre side. Der har vi stort sett temautstillinger, som f. eks. påske, Valentines day, hagearbeid, 17. mai osv. Ellers har vi et bord og et stativ med nye bøker. Vi setter også ut noen utvalgte gode bøker på skranken, de blir gjerne borte med en gang. Men vi opplever at folk ikke går like mye og gresser på hyllene i voksenavdelingen, men de plukker flittig fra utstillingene.

Det er en utfordring å formidle når vi ikke er der, men vi er fem engasjerte bibliotekarer som gjør så godt vi kan. Og det høstes gode tilbakemeldinger på utstillinger, og vi må stadig fylle på.

Vi må fortsatt jobbe med formidlingen og se på muligheter, men per dags dato synes vi det fungerer ganske greit.


Ingen kommentarer: