mandag 11. mai 2015

Hvordan synliggjøre det digitale biblioteket i det fysiske bibliotekrommet?

Endelig kan vi tilby e-bøker, og snart lydbøker! Men hvordan skal vi synliggjøre dem i det fysiske biblioteket? Staffan Runberg ved Handelshøgskolen i Stockholm har en rekke løsninger som også kan brukes for å synliggjøre p-bøker digitalt. Han presenterte disse ideene på Treffpunkt Mikromarc i Gøteborg i november 2014.

Digitale fotorammer plassert rundt i biblioteket
Å synliggjøre bøker digitalt trenger ikke være dyrt eller avansert. Ta bilder av forsiden av bøkene og legg inn på digitale fotorammer, de fås for en billig penge (ned til 200 kr). Bildene av bøkene går i loop og tiltrekker seg oppmerksomhet. Fotorammene kan plasseres i bokhyllene, på skranken og i et utstillingsområde. Litt mer avansert kan du bruke Photoshop på bildene, og legge inn tre og tre bøker for hvert bilde.
Rundberg sa også at det kan være lurt å vise hvordan leserne kommer til databasen, enten det er katalogen eller eBokBib.

De digitale bilderammene har jeg også sett bygd inn i vegger (Popsenteret) og bygd inn i endeveggen på bokhyller for eksempel i Ørestad bibliotek i København (dobbeltklikk på bildet for større versjon). Ørestad bibliotek blir omtalt som et hybridbibliotek

Fremheve lokalsamlingen digitalt 
Digitale fotorammer kan fint brukes til å løfte ut bilder og annet fra lokalsamlingene også, som for eksempel Nore og Uvdal bibliotek gjør her:

Foto: Nore og Uvdal bibliotek

Har dere sett Book Display Widgets fra Library Thing? Den er kjempefin til nettsidene!
Du kan få bevegelige bokomslag på nettsiden din med Book Display Widgets. Den kan legges inn på nettsider, Facebook og blogger og er knyttet opp til katalogen sånn at hvis du klikker på en bok kommer du til katalogposten. Nettsiden din blir mer innbydende for leserne, og gjør den digitale formidling mye enklere. 
Kongsvinger bibliotek skal prøve den ut og dele sine erfaringer etterpå. Følg med! Welcome to Book Display Widgets from LibraryThing / LT for Libraries on Vimeo.Flere eksempler på hvordan det kan se ut 
LibraryThings - for Libraries (flere eksempler) 

Er det noen som har flere tips og bruksområder til digitale rammer? Del med resten av oss da vel :-)
Ingen kommentarer: