fredag 21. februar 2014

«Kortreiste lesetips» på turné

Skrevet av: Inger Marie Bergene, Rendalen bibliotek

Ta fem travle bibliotekarer og ti bøker og send dem på turné på vinterglatte veier på kryss og tvers i Nord-Østerdalen! Det blir det mange fine og spennende øyeblikk av: Nærkontakt med interesserte lånere, gode samtaler om lesing, dessuten mye latter og godt kameratskap. Pluss nesten-avkjøringer og la-a-ange arbeidsdager!


Fra venstre Anne Thoresen, Alvdal, Anne Kristin Rødal, Os, Ellen Vibeke Nygjelten, Tolga,
Inger Marie Bergene, Rendalen, og Marina Pettersen, Folldal.
 «Kortreiste lesetips» kalte vi turneen vår, og den ble oppkalt etter litteraturbloggen vi har sammen med Tynset bibliotek. «Vi» er Alvdal, Folldal, Tolga, Os og Rendalen bibliotek, fem bibliotek i temmelig grisgrendte strøk med små ressurser både stillingsmessig og økonomisk. Sammen driver vi prosjektet «VinterLes», et toårig leseprosjekt for voksne. Formidlingsturneen vår var en del av VinterLes-prosjektet.


Betine Fiskå Johannessenn
fra Teater i fjellregionen
gjorde en svært god jobb
som instruktør for oss.
Hovedmålet vårt er å få voksne til å lese mer og bli bedre lesere. Et delmål er at vi sjøl skal bli flinkere til å formidle litteratur. Skal en øke kompetansen sin, trenger en påfyll, og den fikk vi fra Betine Fiskå Johannessen fra ttrafo (Teater i fjellregionen). Hun var sammen med oss i tre dager, og på den tida laget vi det vi ubeskjedent kaller en «forestilling». Det var en svært god opplevelse å bli tatt hånd om av en erfaren instruktør! Hun skjønte at vi ikke kom til å forvandle oss til skuespillere på no time, men ga oss gode råd og innspill til hvordan vi på enkelt vis kunne få til en presentasjon som appellerte mer til publikum enn et vanlig «rett opp og ned»-opplegg.
Så dro vi rundt på turné til de fem bibliotekene. Vi hadde kveldsarrangement på alle stedene med innlagt kaffepause midt i forestillingen. Med vanlig arbeidsdag først, et betydelig antall mil langs vinterlige veier, forestilling og heimreise, kom vi nok opp i både 14 og 16 timers dag. Men vi følte at vi fikk kontakt, at vi nådde fram til folk, og at de fikk lyst til å lese de bøkene vi presenterte. Vi var nesten overveldet over hvor god responsen var på de beste kveldene.

Anne Kristin Rødal, Anne Thoresen og Ellen Vibeke Nygjelten
dramatiserer ei novelle som er med i presentasjonen.

 Det var utrolig artig å gjøre dette sammen! Vi støttet hverandre når det trengtes, og kollegaer hoppet inn når det skar seg med barnevakt og det ble umulig for alle å møte opp.

Når vi med våre små stillingsressurser og lange avstander kan få til noe slikt, kan alle det! Vi anbefaler sterkt å leie inn en profesjonell «hjelper» - det gir et skikkelig løft!
 
 
 

Prosjektet «VinterLes» nærmer seg slutten av det første av to driftsår. Det er bibliotekene i Alvdal, Folldal, Tolga, Os og Rendalen som er med på VinterLes, som er en leseaksjon rettet mot voksne. Vi har fått penger av Nasjonalbiblioteket og fylkesbiblioteket i Hedmark til driften av prosjektet, og det gjør at vi har penger til å lønne en prosjektleder i 20 % stilling. VinterLes er organisert etter noenlunde samme lest som SommerLes for barn. Vi hadde kickoff i oktober med Liv Gade, skal ha avslutningsfest i mars med Ingar Sletten Kolloen og premiering av dem som deltar. Prøv VinterLes-appen vår, eller les om prosjektet på www.vinterles.no og på bloggen vår, www.vinterles.blogspot.com. VinterLes har også egen profil på Facebook.

2 kommentarer:

Stine Raaden sa...

Fantastisk! Noe vi kan kopiere i sørfylket kanskje?

Stine Raaden sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.