mandag 2. desember 2013

Unger i Hedmark læs!

Skrevet av: Monica Westvold

«En natt på barnehjemmet skjer det noe. Hun ser en stor lang skikkelse. Det er SVK! SVK tar Sophie med seg til hjemmet sitt. Sophie er sikker på at han skal spise henne. Hun venter og venter men det skjer ikke noe. Så samler hun mot og spør: ”Hvorfor spiser du meg ikke?” ”SPISE DEG!!!! Aldri i verden. Jeg spiser ikke mennesker!” brølte SVK. ”Finnes det kjemper som spiser mennesker?” spør Sophie. ”Ja det gjør det!” Sa SVK. ”Kan jeg se de?” spør Sophie. ”Ja det kan du.” Sophie bestemmer seg for og stoppe de menneskespisende kjempene, med hjelp fra SVK. Kan de klare det? Hvordan går det? 

-Jeg har lest boka 3 ganger og jeg får ikke nok!»

Denne teksten er skrevet av Selma på 11 år.
Tenk å få en så fin tilbakemelding på ei bok da?

Våren 2013 fikk Hamar, Elverum og Ringsaker bibliotek pengestøtte fra fylkesbiblioteket til prosjektet Unger i Hedmark læs! Vi hadde nemlig en idé om at ungene våre hadde stort potensiale som bloggskrivere.

Vi som jobber med formidling av barne – og ungdomslitteratur til daglig vet hvor stor effekt det kan ha å vise til andre, jevnaldrende uttalelser og meninger om bøkene vi trekker fram. Vi vet dessuten at det gjøres utrolig mye flott i de tre prosjektkommunene med tanke på å inspirere til økt leselyst hos elevene. Med prosjektet Unger i Hedmark læs! ønsket vi å sette fokus på nettopp dette; alt det fine som skjer på skolene rundt omkring, som fortjener økt oppmerksomhet. Vi ser enkeltlærere og skolebibliotekarer som står på for å finne «den boka» til ivrige bokslukere, og vi ser unger som er utrolig stolte av bokanmeldelsene sine. Det er vel ingenting en barnebibliotekar blir mere varm i magen av enn en elev som gjør seg flid med en bokanmeldelse av dette kaliberet? Eller hva med en skikkelig god samtale ved bokhyllene om bøker en nettopp har lest? Samtaler en skulle ønske at flere kunne delta i? Vi ønsket å gi elevene et større publikum, og jammen har det fungert bra.

I skrivende stund har 11 elever publisert til sammen 9 innlegg, og responsen har vært overveldende: fem timer etter publisering av det første innlegget hadde vi over 100 besøkende! Planen er å «slippe» ett innlegg per hverdag framover – så det er ingen grunn til å vente med å lage bokmerke av bloggen vår.

Det virker som om både elever, lærere og skolebibliotekarer også er fornøyde med prosjektet så langt. Her har vi klart å skape noe som enkelt glir inn både i forhold til rammeplanen i norsk og alle foresattes ønske om større fokus på bevissthet rundt digital formidling og nettvett. Deltakerskolene (Hanstad skole, Moelv ungdomsskole, Nes barneskole, Rollsløkken skole, Storhamar skole, Sørskogbygda skole og Vestad skole) fikk formidlingskurs for lærere og skolebibliotekarer høsten 2013,og barnebibliotekarene har vært på formidlingsturneer i sin kommune. Etter dette har det gått slag i slag. Det er utrolig flott og spennende å se hvilke bøker som raser inn. Noen ganger overrasker de oss med valg av bøker. Det er ikke tvil om at unger i Hedmark læs så det spruter!

Tilbake til dette med den gode samtalen om yndlingsboka. Den samtalen vi ikke nødvendigvis har tid til hver eneste dag, sjøl om vi inderlig skulle ønske oss det. Bloggens natur er jo blant annet dette med interaktivitet og samtale om bøkene en har valgt å skrive om. En bonus vi håper på er enda større trøkk med tilbakemeldinger på innleggene til ungene som skriver for oss! Vær så snill: ta deg tid til å lese & kommentere det de skriver – det betyr så masse!

Her er adressen til bloggen vår:
lesetipset.wordpress.com


2 kommentarer:

Unknown sa...

Liker veldig godt dette prosjektet! Bra måte å skaffe flere gode bokanbefalinger.

Har dere fått noen konkrete tilbakemeldinger fra lærere som du kan gjenfortelle?

Mvh Amund

MonicaW. sa...

Hei Amund! Ja, jeg har snakket litt med skolebibliotekarene på Storhamar og Nes barneskole, og en hel del lærere i Hamar og Ringsaker. Alle kan fortelle om ivrige, stolte bokbloggere. De voksne har fungert som "coacher" underveis, men elevene har vært veldig sjølgående, og har hatt ønsker om å forme tekstene sine helt sjøl. Det virker på meg som om grunnlaget er lagt lenge før vi kommer inn (med superflinke norsklærere og skolebibliotekarer) slik at veien ikke er lang fram til ferdig tekst som de kan gi fra seg. Nå har Nora på 11 år til og med fått svar fra forfatteren(i innlegget om Samuel Sekel), og det er vi skikkelig stolte av! Tipper Nora og klassen hennes synes dette er stas også :)